New offsite building for Greenacre Academy in Kent

The Challenge

Greenacre Academy is a boys’ secondary school with shared sixth form located in Walderslade, Kent. It is part of the Skills for Life Trust, which aims to prepare pupils for adulthood by encouraging them to reach their full potential academically, teaching life skills and exposing them to a range of potential careers and mentors from the business world, both locally and regionally.

The school was seeking to increase teaching space in line with the intake for the new school year. The designated site was a corner plot adjacent to the existing building, required to house two classrooms with toilet facilities and stores. Access to the area was extremely tight and demanded a creative approach to achieve the desired end result.

“This was an extremely challenging project in terms of both project planning and construction, due to the space restrictions on site. The finished build optimises the available area and complements the existing architecture of the school.”

Richard Sharman, Project Manager

Additional Works

The specification was further extended to include the refurbishment of washrooms in an adjacent building, as well as the construction of a weather canopy and drainage to an external play area, addition of a footpath for access and some necessary tree works.

All weather canopy at Greenacre Academy


As part of the project, Enviro Building Solutions sourced and installed temporary teaching space elsewhere on the site to meet the requirements of the Academy. This was removed once the new building was ready for use at the end of the 13-week construction period. 

Bringing together design and planning

The project was managed under a PCSA (Pre-Construction Services Agreement), fostering a collaborative approach enabling Enviro Building Solutions to contribute to the earliest stages of the process. This was followed by a PPA (Planning Performance Agreement) which gave greater certainly to the planning process and enabled a swifter completion schedule.

Complimentary design of the new modular building adjacent to the existing classrooms


The finished building occupies a compact triangular site adjacent to the existing school building, housing the required additional teaching space, providing high quality facilities to match the ethos of the Academy and the Skills for Life Trust.