Members Page
« Back
Catfoss Group Manufacturing Ltd

Catfoss Group Manufacturing Ltd

Contact: Deborah Medforth Tel: 01964 542225 Mobile: 01686430400 Email: deborah.medforth@catfoss.co.uk Website: www.catfoss.co.uk

Beck View Road
Beverley
HU17 0JT


A specialist in off-site construction Catfoss offers complete design & build solutions for hire or sale. Our Core Values allow us to build strong relationships with our clients developing Catfoss into a key partner for delivery of their Estates strategy.

Solutions – We offer bespoke offsite buildings for all needs
Partnership – We are our clients trusted partners
Active – Constantly striving to improve our service
Commitment – 100% customer satisfaction is our target
Engaged – Responsive to clients changing needs

Catfoss has gained an enviable reputation for fast delivery of turnkey specialist projects in healthcare with an impressive, growing portfolio of completed schemes.
These completed offsite constructed Catfoss schemes include permanent & temporary:

• Front Entrance
• Retail Outlets
• Ward Accommodation
• Operating Theatres
• Imaging Suites
• Specialist Units
• Out-Patients Departments
• Emergency Departments
• Administration facilities

For any Estates Development, ‘Offsite is the Method, Catfoss are the Solution’.

Queen’s Hospital Burton

Queen’s Hospital Burton

In November 2018, Catfoss were approached to assist in providing more space for beds and various facilities at the Queen’s Hospital Burton in anticipation of the increased pressures of winter.

Consulting with the Trust, Catfoss would work within a tight and challenging timescale to provide a three-storey building that would enable the addition of 28 new beds, theatres for surgery and various clinical and administrative areas.

Project Size:

4141 sqm, 3 Storey, 110 Modules

What Was The Challenge?

The two key challenges were to complete the project quickly, due to the urgent pressure of additional beds being required for the winter period, and keep disruption to a minimum so not to adversely affect existing patients, staff and visitors. Catfoss would ensure work could be carried out properly and professionally in the timescales, without compromising on quality or design.

What Was The Solution?

The clear solution was to use modular building. This would allow different sections to be manufactured offsite and delivered to the hospital during off-peak times, such as evenings and weekends. It would also allow internal fit-outs to be carried out while other floors were being manufactured. The final structure would comprise of three storeys that would enable 28 beds to be added to the ground floor, operating theatres on the first floor and clinical and administrative facilities on the second floor.

How Was This Achieved?

Catfoss were able to deliver the buildings over the course of four weekends. Following their installation, work was carried out to ensure the beds on the building’s ground floor were ready for occupation within six short weeks, all in compliance with HTM and HBN guidance. Finally, external cladding was provided using modern methods but in such a way as to give the building a traditional look.

Need Space? Think Catfoss.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do.  We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with Queen’s Hospital Burton. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.

Download PDF

Download PDF



Colchester Hospital

Colchester Hospital

Colchester Hospital is part of the East Suffolk and North Essex NHS Foundation Trust (ESNEFT) and provides hospital and community health care services for Colchester, Ipswich and local areas. Formed on 1 July 2018, ESNEFT is the largest NHS organisation in the region.

Catfoss were first approached by Colchester Hospital in Spring 2017 to provide a brand new two-storey building combining a new entrance, waiting room, consultation rooms, mixed retail units on the ground floor, office space on the first floor, as well as a new Emergency Department and integrating extension to existing emergency rooms in the hospital.

The patient drop off area was too narrow and congested, meaning that pedestrians had to share space with vehicles during the day. Further to this, it was evident that the existing reception foyer was exceedingly cramped with no suitable seating/waiting areas.

Working closely in consultation with the Trust, Catfoss received approval to carry out the project in Spring 2018 and production of the modules began in May 2019.

Project Size:

Main Entrance and Office Building: 1985 sqm, Two Storey, 46 Modules. Emergency Department: 215 sqm, Single Storey, 5 Modules

What Was The Challenge?

The front of the main building has largely stayed the same since the hospital opened in 1985 and needed to be changed significantly with a view of including a modern pedestrianised piazza-style promenade, new bus and taxi drop off areas along with a spacious entrance which would transform the patient and visitor experience.

As work would be carried out around existing emergency rooms at the hospital, it was essential that disruption be kept to an absolute minimum. Providing additional space on two storeys for a variety of different uses would also mean Catfoss must be innovative in design and planning. As part of the challenge, access roads would need to be removed and replaced with temporary pedestrian access points.

What Was The Solution?

Catfoss created a design and project plan that could be implemented over different stages to minimise disruption to the hospital and emergency rooms. The development will take the form of two blocks, the first a single storey providing space for an Emergency Department (ED) which will include an Urgent Treatment Centre, forward facing entrance, waiting room and four consultation rooms.  The second is a larger two- storey block which forms the new façade at the front of the building, non-clinical space on the first floor, new visitors facilities with retail outlets WH Smith, M&S Simply Food, Costa Coffee and The Stock Shop on the ground floor.

The plan also incorporated refurbishment of existing internal areas and various landscaping elements. New bus and taxi drop off areas were also included to improve the flow of vehicles and a pedestrianized piazza-style promenade was incorporated to improve the visiting experience for both staff and patients.

How Was This Achieved?

Catfoss would provide a full turnkey package – including surveys, foundation and superstructure design, planning applications and building control – as well as the building modules themselves. Throughout the project Catfoss would work closely with the hospital to meet their needs in improving the retail space, access to existing buildings and vehicle access.

Need Space? Think Catfoss.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do. We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with the Colchester Hospital. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.

Download PDF

Download PDF



Poole Hospital

Poole Hospital

Catfoss were approached by Poole Hospital in Spring 2017 to provide mixed retail units to be located in the front entrance to the hospital.

Connecting together three areas of the hospital, this development incorporates a new centralised canopy feature and a dedicated first floor patient transfer linkway together with security offices, main reception and retail units: Costa Coffee, Stock Shop and WHSmith.

Working closely in consultation with the Trust, Catfoss were able to offer their expertise in making numerous improvements to the development to ensure the existing buildings integrated with the new structure.

You can read about the official opening of the New Main Entrance Facility at Poole Hospital in our blog.

Project Size:

Ground Floor: 630 sqm, First Floor: 160 sqm, Single Storey Entrance With Upper Floor Link Corridor, 14 Modules

What Was The Challenge?

Due to there already being a complex system of sub-level basement structures in place beneath the main building, Catfoss would need to take into account careful consideration of the foundations. In addition, the design would need to integrate with existing buildings on three sides of the new structure and at multiple levels.

What Was The Solution?

Catfoss created a design that incorporated a new centralised canopy feature and a dedicated first floor patient transfer linkway between the main hospital and the Philip Arnold Unit; thereby improving patient dignity compared with the previous requirement to facilitate inpatient bed transfers via an unheated ground floor poly-glazed link tunnel adjacent to the dome. The new prominent centralised canopy feature now connects the multi-story car park walkway, Philip Arnold Unit, Dorset Cancer Centre and main hospital building, improving the visiting experience for both staff and patients. The new main entrance foyer also includes a visible security office, CCTV monitoring station, car-park attendants office and hospital main reception desk. The area also houses three retail units: Costa Coffee, Stock Shop and WH Smith which will include an M&S chilled food counter.

How Was This Achieved?

Catfoss would provide a full turnkey package – including surveys, foundation and superstructure design, planning applications and building control – as well as the building modules themselves. Throughout the project Catfoss would work closely with the hospital to meet their needs in improving the retail space, corridor circulation and vehicle access. Collaboration with our design consultants was paramount throughout.

Need Space? Think Catfoss.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do.  We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with the Poole Hospital. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.

Download PDF

Download PDF



Milton Keynes University Hospital

Milton Keynes University Hospital

Catfoss were contracted by the NHS Foundation Trust to design and build a new main entrance area for Milton Keynes University Hospital.

The new facility would cover an area of over 990 sqm and include a new front entrance with large welcoming front desk, new patient and visitor welfare facilities, space for breakout seating and enhanced café options and bespoke retail units: Costa Coffee, Subway & Little Fresh.

Project Size:

990 sqm, 1 Storey

What Was The Challenge?

In building a new main entrance facility, the key challenge here for Catfoss would be to keep disruption to a minimum. As the site itself is a working hospital, it would be essential access to all departments be maintained throughout the construction process.

What Was The Solution?

Offsite modular construction would help keep onsite disruption to a minimum. Catfoss designed and fabricated the modules in a way they could be successfully transported onsite. This smart application of modular design and construction would be ideal for meeting the challenges of this particular build and enable the whole project to be completed with just nine weeks onsite.

How Was This Achieved?

The work carried out onsite was broken down into three key stages. A temporary pedestrian diversion allowed access to the hospital while groundwork elements were completed. Once the foundations were in place, the modules were delivered at a weekend to minimise disruption. Finally, at the same time as the internal fit-out, external work was carried out – including the reinstatement of drop-off access, pathways and landscaping.

Need Space? Think Catfoss.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do.  We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with Milton Keynes University Hospital. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.

Download PDF

Download PDF



Manufacturing Technology Centre

Manufacturing Technology Centre

Over the past few years, MTC has experienced rapid growth and demands for space have increased to such an extent that in 2018, we were invited to present our ideas for how we could supply a modern and exciting solution.

The brief required us to design something sympathetic to the aesthetic of the current buildings on the site, but also breaks new ground, enhancing the campus and reinforcing MTC’s image as a forward-thinking design and technology organisation.

Project Size:

2477 sqm, 3 Storey, 81 Modules

What Was The Challenge?

The key challenge here was time, as MTC were finding they were rapidly growing out of their current building quicker than expected and needed more space urgently. Space was not only becoming limited, but it was becoming inadequate to properly cater for those already onsite. Catfoss would need to work quickly to provide a solution for additional space on their Ansty Park site.

What Was The Solution?

Catfoss worked in consultation with MTC to design a three-storey, 81-bay modular building complex that would provide additional offices, meeting rooms, welfare areas, circulation space, workshops and a café area. Construction would be carried out offsite to allow for quicker completion and to minimise disruption onsite.

How Was This Achieved?

While Catfoss manufactured the main modular building elements offsite, work was carried out onsite – including piled foundations, services and landscaping. This was all carried out so that the building itself could be craned into position, which it was in less than two weeks.

Following the success and speed of the initial work carried out by Catfoss, MTC continue to seek our support in finding ways to develop and support the growth of their business with modular building solutions. It’s a continued partnership we’re very proud of.

Need Space? Think Catfoss.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do.  We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with the Manufacturing Technology Centre. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.

Download PDF

Download PDF

8th May 2020Taking A Moment To Commemorate V-E Day

Image Credit: The mural painted in Tamworth this week Credit: Bradley Scott Windows / www.graffitibytitle.comRead More

23rd Apr 2020Catfoss Selected As ‘Healthcare Construction Company of the Month’ by Business & Industry Today

In their January review of the 2019 Healthcare Estates Show, Business & Industry Today ranked Catfoss as a top 4 ...
Read More

28th Feb 2020Catfoss Are Proud To Be A Certified Member Of ‘Made in Britain’

In their January review of the 2019 Healthcare Estates Show, Business & Industry Today ranked Catfoss as a top 4 ...
Read More